Het verschil tussen hemodialyse en peritoneale dialyse

In mijn post over dialyse liet ik al vallen dat er twee soorten dialyse zijn. In deze post leg ik wat beter uit wat de verschillen zijn tussen hemodialyse en peritoneale dialyse aan de hand van de voor- en nadelen en persoonlijke ervaringen van de beide soorten.

Hemodialyse

Voordelen

  • Wat voor mij persoonlijk het grootste voordeel van hemodialyse is, en de reden dat ik hiervoor gekozen heb, is dat je niets zelf moet doen. Het enige wat ik moet doen is ervoor zorgen dat ik ’s ochtends klaarsta wanneer mijn vervoer komt. Daarna ga je in een bed of een zetel liggen en de verpleging sluit je aan en weer af.
  • Je hebt ook meer contact met medepatiënten. Sommige mensen doen een babbeltje met hun buur tijdens de dialyse. Als je niet meer kan werken bijvoorbeeld is dat contact wel fijn.
  • Je ziet regelmatig een dokter. Dat vind ik persoonlijk heel fijn, omdat ik nogal een piekeraar ben en zo kan ik steeds zo snel mogelijk mijn vragen stellen of melden wanneer er iets aan de hand is.
  • Als je een AV fistel hebt heb je de minste beperkingen: je mag er bijvoorbeeld zonder problemen mee gaan zwemmen of douchen. Je moet enkel opletten dat je geen zware gewichten tilt met je fistelarm.

Nadelen

  • Je moet drie keer per week naar het ziekenhuis komen. De behandeling zelf duurt vier uur maar je moet ook rekenen op vervoer, aansluiten, afsluiten, bij een fistel een kwartier afduwen tot hij gestopt is met bloeden, waardoor je al gauw 6 uur van huis bent.
  • Hemodialyse is duurder dan peritoneale dialyse. Je betaalt bijvoorbeeld voor (extra) bloednames en het dialysevervoer.
  • Hemodialyse is heel belastend voor je lichaam en je hart, waardoor je last kan hebben van de befaamde dialysekater (hoofdpijn en vermoeidheid). Je kan de belasting van vier uur hemodialyse vergelijken met een marathon lopen.
  • Je moet je houden aan een streng dieet en vochtbeperking. Hoe meer vocht er op die vier uur moet onttrokken worden, hoe meer je last kan hebben van onder andere bloeddrukvallen, spierkrampen, misselijkheid en hoofdpijn.

Peritoneale dialyse

Voordelen

  • Doordat je peritoneale dialyse vaker en/of langer doet (dagelijks manueel of ’s nachts) is deze vorm van dialyse veel minder belastend voor je lichaam en hart.
  • Het dieet is om bovenstaande reden ook iets minder streng.
  • Zeker als je met een cycler ’s nachts peritoneale dialyse doet heb je veel meer vrijheid. Je bent overdag volledig vrij.

Nadelen

  • Je krijgt in het ziekenhuis een opleiding waarin je leert hoe je met de machine of zakken moet werken. Daarna moet je alles zelf doen: de machine opstellen, jezelf aansluiten en weer afsluiten en zorgen dat je katheter altijd goed verzorgd is.
  • Je buikvlies moet in goede staat zijn. Ik had bijvoorbeeld op het einde veel alarmen en moest heel lang aan de dialyse omdat mijn bloed anders niet voldoende gezuiverd werd.
  • Je mag niet te klein wonen om peritoneale dialyse te doen want er komt heel wat materiaal bij kijken. Elke sessie verbruik je een aantal zakken dialysaat, deze worden per twee weken of per maand gebracht, maar je hebt ook cassettes voor de machine nodig en ontsmettingsmateriaal voor de katheter. Mijn slaapkamer leek daardoor meer op een ziekenhuiskamer, wat ik absoluut niet fijn vond.
  • Peritoneale dialyse brengt veel afval met zich mee. Elke dag verbruik je een cassette met lijnen om het toestel op te stellen en zakken met dialysaat. Je krijgt hier wel een deel compensatie voor.

Gelijkenissen

Uiteraard hebben beide dialysesoorten ook een aantal gelijkenissen, die ik hier even zal oplijsten

  • Met zowel peritoneale dialyse als hemodialyse kan je perfect op vakantie gaan. Vaak moet je bij peritoneale dialyse enkel het toestel meenemen en worden de zakken en cassettes op je vakantieplek geleverd. Bij hemodialyse kan je in het ziekenhuis van je bestemming je behandeling krijgen. In beide gevallen moet dit uiteraard eerst goed geregeld worden, dit kan je best doen via je dialysecentrum.
  • Het is kut. Hoe je het ook draait of keert, beide vormen van dialyse zijn zowel mentaal als fysiek enorm belastend. Het is létterlijk een vorm van overleven, zonder dialyse zouden we sterven.

Ziezo, dat zijn zowat de grootste verschillen tussen hemodialyse en peritoneale dialyse. Welke vorm van dialyse zou jij kiezen en waarom?

Vond je dit interessant? Dan kan je mijn bericht altijd delen via de knoppen onder dit bericht.

Dit vind je misschien ook interessant!

4 Comments

  1. Dat is weer nen hele boterham. Ik zou niet direct weten welke keuze ik zou maken. Ik snap dat je er in de weekend alles wil uithalen wat je leuk vind. Door de week is het ni veel soeps. De ondersteuning van Andy is wel heel belangrijk voor jullie beiden. Kop op meid ✊️✊️✊️

    1. Dat is inderdaad wel fijn dat de kinderen er hopelijk niet te veel van merken. Ik heb zelf geen kinderen maar een van mijn redenen om voor hemodialyse te kiezen was inderdaad ook dat je het thuis bijna ‘los’ kan laten. 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.