Recept: tortellini met tomaat in roomsaus
Dit is een recept speciaal voor dialysepatiënten want het is kaliumarm en fosforarm maar uiteraard kan je het ook klaarmaken als je geen dieet volgt!
Tortellini is echt zo’n comfort food om lekker in de zetel op te eten wanneer je een mindere dag hebt. Vroeger kapten we daar gewoon een pot tomatensaus bij en klaar. Helaas mogen we geen tomatensaus eten. Maar niet getreurd! Dit recept met tomaten en roomsaus is ook niet zo moeilijk en minstens even lekker!
Wat heb je nodig?
Voor 2 personen:
- 1 pak tortellini naar keuze met toegestane vulling (wij kopen meestal deze of deze bij Delhaize), kijk steeds goed de ingrediënten na!
- 1 tomaat (wij gebruikten een vleestomaat maar je kan bijvoorbeeld ook kerstomaatjes gebruiken, zorg er wel voor dat je niet boven de 200 gram komt!)
- 2 teentjes look
- 1 bol (buffel)mozzarella
- 1 brikje (200ml) volle room
- sausbinder voor witte sauzen
- peper
- nootmuskaat
Hoe maak je het klaar?
- Doe de tomaat samen met de look in een hakmolen en hak fijn. Kruid bij met peper.
- Kook de tortellini volgens de instructies op de verpakking, doe uiteraard géén zout bij het water.
- Giet de tortellini af wanneer ze klaar zijn en hou even apart.
- Hak de (buffel)mozzarella fijn.
- Laat een beetje olijfolie opwarmen in een kookpotje op gemiddeld vuur.
- Doe het tomatenmengsel bij de olijfolie en laat het een minuutje bakken terwijl je goed roert.
- Doe het brikje room mee in het kookpotje en roer goed zodat het mengt met het tomatenmengsel.
- Draai het vuur laag en doe de (buffel)mozzarella mee in de saus, roer goed tot het volledig gesmolten is, draai eventueel het vuur terug een beetje hoger indien nodig.
- Als je vindt dat de saus nog wat dun is kan je er een schep sausbinder voor witte sauzen bijdoen. Volg hiervoor de instructies op het pakje sausbinder.
- Kruid naar smaak af met peper en nootmuskaat.
- Schep nu de tortellini door de saus en je bent klaar!
Smakelijk!!
LET OP!
- De room telt als melkproduct, dus afhankelijk van je dieet mag je de rest van de dag geen melkproducten meer eten.
- Ik neem bij deze maaltijd twee fosfaatbinders, volg hiervoor het advies van je arts/diëtist.
Disclaimer
Ik ben geen diëtiste! Volg altijd de raad op van het ziekenhuis en indien je twijfelt over een van mijn recepten, vraag dit dan steeds na aan je diëtiste!
Ziet er lekker uit. Ga het zeker eens proberen!